You are here

Lopkopība

Kā izvairīties no karstuma stresa govīm

Svaigs gaiss ir viens no galvenajiem govju veselības priekšnoteikumiem. Slaucamās govis pašas saražo ļoti daudz siltuma, tāpēc viskomfortablāk tās jūtas no -5 līdz +5⁰C. Temperatūrai paaugstinoties, govīm ir jāsāk sevi dzesēt. Atkarībā no gaisa mitruma karstuma stress govīm sākas, temperatūrai paaugstinoties virs +20 līdz +23⁰C. Šādā temperatūrā liellopi ir izsmēluši sava organisma spējas pašatdzesēties, un dzīvniekiem ir nepieciešama mūsu palīdzība.

Žurnāla “Latvijas Lopkopis” maija numurā

Žurnāla maija numurā lasiet interviju ar ilggadējo piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības (PKS) “Straupe” vadītāju Imantu Balodi. Viņu var saukt par ražošanas un kooperācijas pamatlicēju. Viņa spēja izvadīt kooperatīvu un tā ražotni cauri dažādiem laikiem, tirgus kāpumiem un kritumiem ir unikāla. Kā kooperatīvs un tā ražotne pardzīvojusi tā saukto E.coli krīzi, kur vēl notiek izmeklēšana, kāda ir kooperācijas veiksmes formula, par to intervijā ar Imantu Balodi, kā arī valdes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Šulcu.

Pļaušanas serviss 2025

Dažādos reģionos „Pļaušanas serviss” ir veidots ar mērķi informēt par attiecīgā botāniskā sastāva zelmeņu gatavību pļaujai.

Šogad laika apstākļi iegrozījušies tā, ka Latgale, Zemgale un Vidzeme jau 6.05.25. ir uzsākuši “Pļaušanas servisu”. Zāles augstums un masa jau padevusies raženāka, lai pēc iespējas veiktu precīzākas prognozes zālājiem, to ražībai un izvērtētu to kvalitatīvos rādītājus. Jāsāk analizēt.

Lai mums visiem kopā izdodas!

Labās prakses vadlīnijas pret antibiotiku rezistenci lauksaimniecībā

Lai kopīgi izstrādātu un ieviestu ilgtspējīgus risinājumus antibiotiku lietošanas samazināšanai dzīvnieku audzēšanā, īpašu uzmanību pievēršot lopkopības nozarēm, tostarp cūkkopībai, ES finansētā projekta DISARM (Disseminating Innovative Solutions for Antibiotic Resistance Management) ietvaros, lauksaimnieki, veterinārārsti, pētnieki, politikas veidotāji un citi nozares pārstāvji izstrādājuši noderīgas labās prakses vadlīnijas. 

Žurnāla “Latvijas Lopkopis” aprīļa numurā

Lai arī Latvija dzīvnieku slimību ziņā šobrīd atrodas tā sauktajā zaļajā zonā, tas ir – reģionā, kas īpaši bīstamu un lipīgu slimību maz skarta, tomēr briesmas ir tepat pie durvīm. Par to, kas jāzina zemniekiem, lai no slimībām pasargātos, un kā valsts rīkosies, ja slimības būs klāt, žurnāla aprīļa numurā stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Kā Vidzemes vidienē – Cēsu novada Zosēnu pagastā – darbojas piensaimnieku kooperatīvs “Drusti” un par tā sniegto atbalstu biedriem  stāsta kooperatīva vadītājs Ainārs Krieviņš.

Sērgu periods prasa īpašu piesardzību

Lai arī Latvija dzīvnieku slimību ziņā šobrīd atrodas tā sauktajā zaļajā zonā, tas ir – reģionā, kas īpaši bīstamu un lipīgu slimību maz skarta, tomēr briesmas ir tepat pie durvīm. Par to, kas jāzina zemniekiem, lai no slimībām pasargātos, un kā valsts rīkosies, ja slimības būs klāt, stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors MĀRIS BALODIS. 

Pages